Leem

Leem als pleister is in opmars. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de unieke en warme uitstraling van leem, maar daarnaast met enkele bijzondere comfortverhogende eigenschappen die we graag wat verder toelichten.
Vochtregulerende werking
Er vindt steeds meer onderzoek plaats naar de luchtkwaliteit en het daarmee samenhangend vochtgehalte. Leem heeft de unieke eigenschap vocht uit vochtige lucht op te nemen en dit weer af te geven bij droge lucht. Het is zelfs het meest vochtregulerend en damp-doorlatend bouwmateriaal dat bekend is en draagt zo met zijn eigenschappen bij aan een gezond binnenklimaat.
Akoestische en filterende werking
Leem bestaat voornamelijk uit klei, zilt en zand. De rauwe klei kan gemakkelijk water opnemen en maakt de leem minder hard dan gebrande materialen, zoals cement of kalk. Dit levert naast de eerder genoemde vochtregulerende voordelen ook een prettige akoestische demping op. Een andere bijzondere eigenschap van leem is dat het hoge frequentie-golven filtert en daarmee bijdraagt aan het verminderen van ‘electro-smog’ (blijkt uit onderzoek van de Universiteit van München).
Leem is heilzaam voor allergische personen of mensen met een verzwakte weerstand
Hoofdpijn, misselijkheid, oogirritatie, huiduitslag, aanvallen van benauwdheid, enzovoort kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootsteling aan irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen. (sick-building syndrome) Bij leem is dit gevaar uitgesloten omdat het een volledig natuurproduct is en geen synthetische toeslagstoffen bevat. Bovendien bindt leem stof en geuren die afkomstig zijn van andere bronnen.
Leem heeft een bijzonder decoratief effect
Toch blijft voor de meeste mensen de bijzondere natuurlijke en warme uitstraling de hoofdreden om te kiezen voor een leempleister. De lemen afwerkmaterialen bestaan in diverse kleuren en structuren, en kunnen aan de individuele wensen worden aangepast. Leem, bewerkt met natuurlijke pigmenten, is schitterend om te zien, te voelen en te ruiken.